Sommige smaken blijven je bij, vooral die uit je jeugd. Ik herinner me nog hoe ik als kind genoot van Haagse hopjes en spekkies. Maar wat is er gebeurd met al die oude vertrouwde snacks?
Neem bijvoorbeeld de Jodenvet. Dit geelgekleurde snoepje was vroeger razend populair, maar tegenwoordig bijna nergens meer te vinden. Volgens Het Nederlands Bakkerijmuseum was dit een van de goedkoopste snoepjes uit de jaren ’50, en werd het verkocht per gram.
Of de suikerwafel, die veel mensen nog kennen van hun jeugd. Volgens FoodHistory.nl was dit een typische Nederlandse lekkernij die je vooral op kermissen tegenkwam, maar die nu steeds minder wordt gemaakt.
Gelukkig komen sommige klassiekers terug. De kaneelkussentjes bijvoorbeeld, zijn weer populair bij nostalgische snoepliefhebbers. Volgens Het Snoepmuseum blijft er altijd vraag naar traditionele smaken, vooral onder 50-plussers die die smaken willen herbeleven.
Mijn conclusie? Sommige snacks verdienen een comeback. Misschien tijd om eens op zoek te gaan naar een ouderwetse snoepwinkel en die vergeten smaken opnieuw te ontdekken!
Bronnen:
- Nederlands Bakkerijmuseum: Jodenvet en oude snoepsoorten
- FoodHistory.nl: Geschiedenis van Nederlandse lekkernijen
- Het Snoepmuseum: Traditionele snoepsoorten

Patricia Wong is een lifestyledeskundige en trendwatcher met een unieke achtergrond. Geboren in Zuid-Amerika, heeft ze dankzij haar uitgebreide reizen, tijd in het buitenland en internationale netwerk een brede kijk ontwikkeld op wereldwijde trends voor de 50+ generatie.
Haar expertise ligt in het analyseren en vergelijken van gewoonten op het gebied van beauty, mode, voeding, culinaire innovaties en reizen, zowel lokaal als wereldwijd.
Met haar scherpe inzichten laat ze zien hoe Nederlandstalige landen zich verhouden tot internationale ontwikkelingen.
Voor contact: [email protected]