Waarom roti in Rotterdam soms lekkerder smaakt dan in Paramaribo

Je zou denken dat roti het allerlekkerst is in Suriname, maar opvallend veel mensen in Nederland vinden de versie uit Amsterdam of Rotterdam juist smaakvoller.

Surinamers in de diaspora zeggen het vaker: het eten in Nederland verrast hen positief.

Een belangrijke reden is gewenning. Wie opgroeit met de Surinaamse keuken in Nederland, raakt gewend aan een bepaalde manier van klaarmaken.

Net als bij Chinees eten smaakt het in het land van herkomst vaak anders dan wat je kent van thuis.

Daarnaast wordt in Nederland vaak gewerkt met andere ingrediënten. Koks gebruiken daar bijvoorbeeld malser vlees, verse groenten en goed op elkaar afgestemde kruiden.

Dat geeft gerechten als roti en pom soms een meer afgeronde smaak.

Tijdens vakanties in Suriname zijn sommige bezoekers zelfs teleurgesteld. “De roti in Paramaribo was flauw vergeleken met die van mijn vaste eettentje in Rotterdam,” liet een kennis van mij onlangs weten.

Toch zijn er ook mensen die juist vinden dat je de echte diepte van Surinaamse gerechten alleen in Suriname zelf proeft.

Volgens hen zit er meer karakter in de roti van de hoek in Wanica of de nasi van Blauwgrond.

Misschien draait het uiteindelijk niet om beter of slechter, maar om waar je smaakgeheugen ligt. En dat is voor iedereen anders.