In Suriname is het een terugkerend onderwerp van gesprek: relaties tussen Surinamers en Nederlanders. Sommigen beweren dat deze relaties niet altijd oprechte bedoelingen hebben.
Er wordt vaak gesuggereerd dat bepaalde mannen of vrouwen zich inlaten met een Nederlander vanwege praktische voordelen, zoals een verblijfsvergunning of financiële ondersteuning.
Natuurlijk is het niet eerlijk om iedereen over één kam te scheren. Er zijn ook volop relaties gebaseerd op echte liefde en wederzijds respect. Maar het is wél belangrijk om realistisch te blijven.
Daarom wil ik mijn Nederlandse vrienden en vriendinnen een paar eerlijke adviezen meegeven. Want soms zijn de signalen overduidelijk, maar worden ze genegeerd uit verliefdheid of naïviteit.
Let vooral goed op hoe je partner reageert wanneer je ergens “nee” op zegt. Bijvoorbeeld wanneer je weigert om geld te geven, geen cadeaus wil kopen of niet ingaat op een verzoek om hulp.
Als de sfeer of de houding dan ineens omslaat, je partner wordt kortaf, emotioneel afstandelijk of zelfs boos, dan is dat een rode vlag. Echte liefde blijft kalm, begrijpend, en zoekt samen naar oplossingen zonder druk of chantage.
Nog iets: als de relatie vroeg al draait om geld, spullen of “even helpen met iets kleins”, wees dan op je hoede.
Een oprecht persoon probeert zelf zijn of haar problemen op te lossen. Die zal je steun waarderen, maar niet afdwingen via schuldgevoelens en allerlei manipulaties.
Laat je hart spreken, maar vergeet je verstand niet. Liefde is geen transactie. Het is vertrouwen, geduld en eerlijkheid. En dat mag je ook terugverwachten.
Foto ter illustratie.

Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher met een warme band met Suriname. Ze volgt trends die spelen onder Surinamers op het gebied van beauty, mode, voeding en reizen, en vergelijkt het dagelijks leven in Suriname met ontwikkelingen in de rest van de wereld.
Contact: patricia@notizia.nl