Overstap naar de Amerikaanse dollar zou Suriname stabiliteit kunnen brengen

Stel je voor dat je naar de winkel gaat in Paramaribo en betaalt met Amerikaanse dollars in plaats van Surinaamse dollars.

Geen schommelende wisselkoersen meer, geen zorgen over de waarde van je geld morgen.

Voor steeds meer landen is dat werkelijkheid geworden en ook in Suriname gaan stemmen op om over te stappen op de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid.

Het idee is niet nieuw. Landen zoals Ecuador, El Salvador en Panama hebben in het verleden hun nationale valuta vervangen door de USD.

In veel gevallen leidde dit tot meer vertrouwen in de economie, stabielere prijzen en lagere inflatie. Voor Suriname, waar de SRD regelmatig aan waarde verliest, zou dit een manier kunnen zijn om economische rust te creëren en buitenlandse investeerders aan te trekken.

De voordelen van zo’n overstap zijn duidelijk: meer prijsstabiliteit, makkelijker internationaal zakendoen en een sterke munt die wereldwijd wordt geaccepteerd.

Consumenten zouden minder last hebben van koerswisselingen en spaargeld zou beter zijn beschermd tegen inflatie.

Maar er zijn ook keerzijden. Suriname zou de controle verliezen over zijn eigen monetair beleid. Er kunnen geen extra dollars worden bijgedrukt in tijden van crisis en ons land zou volledig afhankelijk worden van de Amerikaanse centrale bank, wijst een analyse van GFC Nieuws uit.

In Ecuador leidde dit in het begin tot sociale onrust en stijgende werkloosheid, vooral onder mensen met lage inkomens.

Een eventuele overstap vraagt dus zorgvuldige afweging. Het kan stabiliteit brengen, maar alleen als het gepaard gaat met sterke instellingen, duidelijke regels en goed beleid.

Voor Suriname is het gesprek daarover belangrijker dan ooit.