Speeltuinen en springkastelen: leuk, maar niet zonder risico’s

Speeltuinen en springkastelen bieden kinderen volop ruimte voor plezier, beweging en sociaal contact.

Ook in Suriname zijn deze plekken geliefd bij scholen, kinderdagverblijven en kinderfeestjes.

Toch waarschuwen internationale gezondheidsorganisaties dat deze vrolijke omgevingen ook risico’s kunnen meebrengen, vooral als hygiëne niet voldoende wordt bewaakt.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn plekken waar jonge kinderen samenkomen bijzonder gevoelig voor de verspreiding van ziekteverwekkers.

Ze raken voortdurend dezelfde oppervlakken aan, stoppen vingers in hun mond en spelen dicht op elkaar. Hierdoor kunnen virussen en bacteriën zich snel verspreiden.

Infecties zoals buikgriep, verkoudheid en hand-, voet- en mondziekte worden in zulke situaties gemakkelijk doorgegeven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt het belang van handhygiëne en schone speelomgevingen, vooral bij kleintjes met een kwetsbaarder afweersysteem.

Hoe vaak speeltoestellen in Suriname worden schoongemaakt, is niet altijd duidelijk.

In veel gevallen is er weinig zicht op het onderhoud, vooral bij springkastelen die op verschillende locaties worden gebruikt.

Bij intensief gebruik of warm weer kunnen deze toestellen, als ze niet goed gereinigd worden, broeihaarden worden van bacteriën en virussen.

Dat deze zorgen niet overdreven zijn, blijkt uit een recent incident in Nederland.

Begin juli werd in Voorburg een populaire speeltuin tijdelijk gesloten nadat tientallen kinderen ziek werden met klachten als buikpijn en diarree.

De gemeente schakelde de GGD in en liet waterspeeltoestellen afsluiten voor onderzoek naar mogelijke besmettingsbronnen.

Toch blijft buitenspelen essentieel voor de ontwikkeling van het kind.

Gezondheidsorganisaties benadrukken dat speelplezier niet beperkt hoeft te worden, zolang er bewust wordt omgegaan met hygiëne en gezondheid.

In Suriname kunnen ouders hun kroost aanleren om voor en na het spelen de handen te wassen, en bij ziekte hun kinderen uit voorzorg thuis te houden om besmetting te voorkomen.

Ook organisatoren en beheerders kunnen bijdragen door aandacht te besteden aan netheid en toezicht.