Iedereen kijkt naar Spanje en Portugal. De klassiekers onder de emigratiebestemmingen.
Volgens cijfers van het CBS wonen er al meer dan 50.000 Nederlanders in Spanje. Vooral de Costa Blanca en de Algarve zijn populair.
En logisch ook: goed weer, lage kosten en een ontspannen levensstijl. Maar er zijn meer opties.
Laatst las ik een rapport van de Annual Global Retirement Index uit Ierland en dat zette mijn denken op z’n kop.
Volgens dat rapport moet je niet naar het zuiden van Europa, maar naar Zuidoost-Azië kijken.
In de top 10 staan landen als Panama, Portugal, Costa Rica, Mexico, Frankrijk en Spanje. Maar opvallend genoeg ook Maleisië en Thailand.
Thailand kwam op de tiende plaats terecht. Maleisië scoorde nog hoger en sprong eruit vanwege betaalbaarheid, goede infrastructuur en een multiculturele charme.
Volgens het rapport biedt Maleisië een zeldzame combinatie van lage kosten, uitstekende gezondheidszorg en een levendige cultuur.
In Kuala Lumpur huur je al een appartement voor 300 tot 500 dollar per maand. Een lokale maaltijd kost vaak maar 2 tot 3 dollar. Ook de nutsvoorzieningen zijn goedkoop. Voor 40 tot 60 dollar per maand ben je klaar.
Andere populaire steden zijn Penang en Malacca. Daar is het leven nog rustiger en iets goedkoper. Dankzij het tropisch klimaat schommelt de temperatuur het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. En veel mensen spreken Engels, wat het extra makkelijk maakt.
Het rapport noemt ook de “Malaysia My Second Home”-regeling als pluspunt. Een visum waarmee je jarenlang legaal kunt blijven.
Dus ja, Spanje en Portugal blijven mooi. Maar Maleisië? Dat is misschien wel de verrassing van de toekomst.

Patricia Wong is een lifestyledeskundige en trendwatcher met een unieke achtergrond. Geboren in Zuid-Amerika, heeft ze dankzij haar uitgebreide reizen, tijd in het buitenland en internationale netwerk een brede kijk ontwikkeld op wereldwijde trends voor de 50+ generatie.
Haar expertise ligt in het analyseren en vergelijken van gewoonten op het gebied van beauty, mode, voeding, culinaire innovaties en reizen, zowel lokaal als wereldwijd.
Met haar scherpe inzichten laat ze zien hoe Nederlandstalige landen zich verhouden tot internationale ontwikkelingen.
Voor contact: [email protected]