In Suriname lijkt rijden onder invloed nog steeds niet of nauwelijks preventief aangepakt te worden, ondanks herhaalde oproepen van verschillende maatschappelijke organisaties om hiertegen op te treden.
Bestuurders die met een slok te veel op achter het stuur kruipen lijken vrijwel zonder risico op controle of bestraffing de weg op te kunnen.
Niet alleen automobilisten, maar ook motorrijders en bromfietsers worden niet of zeer zelden gecontroleerd. Er zijn geen structurele acties zichtbaar die gericht zijn op alcoholcontroles in het verkeer.
Volgens een analyse van het Notizia gebaseerd op gesprekken met tientallen chauffeurs uit Paramaribo en omgeving, heeft geen van hen ooit een blaastest moeten afleggen.
Dat roept de vraag op of verkeersveiligheid wel de prioriteit krijgt die het zou moeten hebben.
Ook op het gebied van sociale verantwoordelijkheid schort het aan bewustzijn. Op feesten en bijeenkomsten komt het geregeld voor dat iemand die duidelijk te veel heeft gedronken toch besluit naar huis te rijden.
Omstanders die zelf nuchter zijn grijpen zelden in. Er lijkt sprake van een soort passieve acceptatie waarbij men elkaar liever laat begaan dan verantwoordelijkheid te nemen.
Organisaties die zich inzetten voor verkeersveiligheid pleiten al langer voor gerichte campagnes en zichtbare controles, maar tot op heden is daar weinig van te merken op straat.
De gevolgen van deze laksheid kunnen groot zijn, met ongevallen, letsel of erger als mogelijk gevolg.
Zolang controles uitblijven en sociale waakzaamheid laag blijft, blijft rijden onder invloed in Suriname een onderschat risico waar pas na incidenten aandacht voor lijkt te ontstaan.

Sheryl Gallant is hoofdredacteur van Notizia.nl. Met haar scherpe pen en oog voor detail weet ze complexe verhalen helder over te brengen.
Ze staat bekend om haar betrokkenheid bij de actualiteit en haar vermogen om nieuws toegankelijk te maken voor een breed publiek.