Constant online zijn zet relaties onder druk

In relaties zorgt het voortdurende gebruik van de mobiele telefoon voor spanningen. Niet omdat het apparaat op zich het probleem is, maar omdat het zorgt voor een gevoel van emotionele afstand.

Terwijl koppels fysiek bij elkaar zijn, zijn ze mentaal vaak ergens anders. En dat begint bij veel mensen zwaar te wegen.

Wanneer iemand tijdens gesprekken of gezamenlijke momenten constant op zijn of haar telefoon kijkt, voelt de ander zich vaak genegeerd of niet belangrijk genoeg.

Het komt over als een gebrek aan interesse of betrokkenheid. Zeker wanneer dit gedrag dagelijks voorkomt, kan het de emotionele band tussen partners verzwakken.

Intimiteit ontstaat immers door aandacht, luisteren en echt aanwezig zijn, niet alleen door in dezelfde ruimte te zitten.

Verschillende mensen geven in gesprek met Notizia aan dat het moeilijk is om open gesprekken te voeren of samen te genieten van simpele dingen, omdat één van de twee steeds afgeleid is.

Zelfs tijdens het eten of voor het slapengaan wordt er gescrold, geappt of geliket. Hierdoor verdwijnen belangrijke contactmomenten stilletjes uit de relatie.

Psychologen noemen dit digitale afstand. Het is geen ruzie of bedrog, maar een subtiele vervreemding. Op den duur zorgt het ervoor dat partners zich eenzaam voelen binnen de relatie, zelfs als ze samenwonen.

Juist in een tijd waarin iedereen bereikbaar is voor de buitenwereld, wordt het steeds belangrijker om bewust onverdeelde aandacht te geven aan degene die het dichtst bij je staat.

Want zonder die aandacht verdwijnt langzaam de echte verbinding.