De vergeten groenten van Nederland: waarom ze een comeback verdienen

Ik weet nog dat mijn oma vaak pastinaak en schorseneren op tafel zette. Destijds vond ik het maar ouderwets, maar tegenwoordig ontdek ik steeds vaker dat deze vergeten groenten ontzettend lekker en gezond zijn.

Neem de pastinaak, een wortelachtige groente met een lichtzoete smaak. Volgens Voedingscentrum bevat pastinaak veel vezels en vitamine C, wat goed is voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Ik gebruik het tegenwoordig als alternatief voor aardappel in stamppot of soep.

Een andere groente die vroeger veel gegeten werd, is de schorseneer. Deze lange, donkere wortel wordt ook wel ‘armeluisasperge’ genoemd, omdat de smaak verrassend veel lijkt op die van asperges. Volgens Wageningen University bevat schorseneer inuline, een stof die goed is voor de darmflora en helpt bij een stabiele bloedsuikerspiegel.

Dan is er nog de koolraap, een stevige knolgroente die perfect is voor stoofpotten. Wist je dat koolraap in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke voedselbron was? Tegenwoordig wordt hij vooral in de Scandinavische keuken gebruikt, maar ik maak er graag een puree van.

Het leuke is dat steeds meer supermarkten deze groenten weer in hun assortiment opnemen. Dus waarom niet een keer iets nieuws proberen? Soms blijkt het oude juist het nieuwe te zijn!

Bronnen: