Deze vergeten Nederlandse gerechten verdienen een comeback

Het gebeurde in een klein restaurantje in Zuid-Holland. Op de kaart zag ik iets wat ik al jaren niet meer had gegeten: hutspot met klapstuk.

Even was ik terug in de keuken van mijn oma, waar die typische geur van gestoofde uien en winterpeen altijd hing. En dat zette me aan het denken: waarom eten we sommige gerechten bijna niet meer?

Neem bijvoorbeeld Haagse bluf, een luchtig dessert van opgeklopt eiwit en bessensap. Of balkenbrij, een hartig gerecht dat vroeger vooral in de herfst werd gegeten.

Vroeger waren dit heel normale maaltijden, maar tegenwoordig zijn ze bijna uit het straatbeeld verdwenen.

Terwijl juist die oude recepten een bijzondere charme hebben: simpele ingrediënten, pure smaken en vaak verrassend voedzaam.

Wist je dat Nederland vroeger bekendstond om zijn stoofgerechten?

Onze voorouders wisten precies hoe je met weinig middelen iets heerlijks kon maken.

Tegenwoordig gaan we massaal voor internationale keukens – sushi, pasta en Mexicaanse taco’s – en dat is heerlijk, maar af en toe een sprong terug in de tijd kan ook verrassend lekker zijn.

Wil je een keer iets anders koken? Probeer eens Hete Bliksem (aardappelen met zoete appel), of maak ouderwetse griesmeelpudding. Wie weet wordt het jouw nieuwe favoriet!