Vertrouwen op moeders advies bij ziekte is niet altijd verstandig

In Surinaamse huishoudens is het weleens vanzelfsprekend: wanneer een kind ziek wordt is de eerste persoon die gebeld wordt vaak niet de huisarts, maar oma, mama of schoonmama.

De oudere vrouw in de familie, meestal de moeder van de moeder, krijgt veel vertrouwen wanneer het om de gezondheid van het kind gaat.

Maar artsen en verpleegkundigen waarschuwen dat blindelings vertrouwen op dit soort advies niet altijd verstandig is en soms zelfs gevaarlijk.

Hoewel deze ouders het goed bedoelen en veel ervaring hebben, baseren ze hun adviezen vaak op kennis van tientallen jaren geleden.

Zo worden er nog steeds huismiddeltjes aangeraden zoals het geven van azijn bij koorts, het inwrijven van kinderen met olie op de borst of zelfs het afraden van water drinken bij diarree, terwijl moderne medische inzichten daar juist het tegenovergestelde over zeggen.

Een huisarts in Paramaribo vertelt aan Notizia “We krijgen vaak kinderen op de poli die al dagen thuis zijn gehouden op aanraden van oma.

Als ze eerder waren gekomen, had de situatie niet zo ver hoeven komen.” Ook komt het voor dat noodzakelijke medicatie wordt geweigerd omdat de oudere generatie ‘er niet in gelooft’.

Dit betekent niet dat moeders en oma’s buitenspel gezet moeten worden, maar wel dat ouders kritisch moeten blijven.

De tijd is veranderd, medische kennis is toegenomen en informatie is toegankelijker dan ooit. Luisteren naar moeder is waardevol, maar de gezondheid van een kind verdient ook een deskundige blik.